Cappella Breda

Daan Manneke

 

Daan Manneke [1939] studeerde orgel, compositie en koordirectie aan de conservatoria van Tilburg, Amsterdam en Brussel. Hij doceerde compositie en analyse van de contemporaine muziek aan het Conservatorium van Amsterdam van 1972 tot 2008. Aan datzelfde instituut richtte hij de afdeling compositie voor jong talent op.

 

Manneke schreef een oeuvre van ongeveer driehonderd werken voor zeer uiteenlopende bezettingen en ensembles. Voor alle belangrijke Nederlandse [radio] podia schreef hij werk: onder meer voor het Holland Festival, Festival Oude Muziek-Utrecht, Vrijdag van Vredenburg, Stichting Stabat Mater-Oirschot, NTR- ZaterdagMatinee, Rotterdamse Kunststichting.

Belangrijke kenmerken van zijn werk zijn de ruimtelijke monumentaliteit en een Archipelachtige diversiteit.Verschillende van zijn werken dragen de titel Archipel. De musicoloog Gerhard Wielakker noemde Manneke in verband hiermee  de ‘Kapelmeester van de ruimte’.

 

Zijn palmares omvat onder andere de Zeeuwse Cultuurprijs [1967], de Cultuurprijs van de Provincie Noord Brabant [1999] en de Oeuvreprijs van de Gemeente Breda [2009]. Voor zijn landelijke betekenis als componist, docent en dirigent ontving  Daan Manneke de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw [2000].

Aan zijn oeuvre zijn vele publicaties en verschillende wetenschappelijke studies gewijd. De muziekrecensent Siebe Riedstra noemde Manneke ‘de Sweelinck van de twintigste eeuw’.

 

In 1976 richtte hij het Kamerkoor Cappella Breda op waarmee hij in de loop der decennia grensverleggende programma’s uitvoerde.

Ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag [2014] werd hem tijdens een feestconcert de titel ‘Honorair Kapelmeester van de Grote-of Onze Lieve Vrouwe Kerk te Breda ‘ verleend.

Daan Manneke gaf talrijke lezingen, workshops en masterclasses in binnen- en buitenland en is een veelgevraagd jurylid.

 

Meer informatie is te vinden op www.daanmanneke.nl

IBAN: NL13INGB 0002 5779 49
BIC: INGBNL2A
KvK:  40282160