Estonia 100 years!

Zomerconcert 2018, woensdag 27 juni 20:30 uur,

Johanneskerk Princenhage

 

Cappella Breda zingt onder leiding van Elisabeth Blom “Estonia 100 years”, een programma met muziek van componisten uit Estland.

 

 

De bekendste van deze componisten is ongetwijfeld Arvo Pärt. Het werk van Pärt heeft dikwijls religieuze wortels en drukt diepe emoties uit. Met zijn religiositeit conflicteerde Pärt met het Sovjet Regime, dat hij in 1980 de rug toekeerde toen hij emigreerde naar Wenen.

 

Diepe emoties, de klanken van de Baltische ziel, daarover gaat het programma van Cappella Breda. Zang is essentie in Estland. Het zingen van traditionele volksliederen was in de tijd van de perestrojka teken van verzet en van onderlinge verbinding van het Estische volk.

 

Ook andere componisten uit het programma, Kreek, Vasks en Uusberg verklanken een diepe religiositeit. Kreek met psalmen en Uusberg en Vasks met hun Miserere en Pater Noster. Tormis gebruikt andere tekst. Over “geluidloos ergens huiswaarts mompelen”. Mystiek als andere vorm van religiositeit en onmiskenbaar vanuit een Baltische ziel.

 

Joris van Haaften levert met stukken op cello bijdragen aan het programma.

 

 

 

 

IBAN: NL13INGB 0002 5779 49
BIC: INGBNL2A
KvK:  40282160